Makina Mühendisliği Bölümü Tanıtımı

Tel: 0 212 359 64 02
Web : www.me.boun.edu.tr
E-posta : me@boun.edu.tr

Mühendislik eğitimi, kişiye bilimsel ve analitik düşünme becerisi, eldeki verileri kullanarak karar verme, sonuca varma, ekip çalışmasına yatkınlık gibi özellikler kazandırır. Makina Mühendisliği ise temel mühendislik dallarından biri, belki de en kapsamlısı olması nedeniyle sağlam bir temel mühendislik formasyonu verir. Onun için kesin tercihini Makina Mühendisliği olarak yapanların dışında, kararsız olanların da “Makina Mühendisliği”ni seçmeleri isabetli bir karar olacaktır.

Kuruluş yılı 1912 olan Boğaziçi Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü, seçkin öğretim üyelerinin ve öğrencilerin birbirlerini birebir tanıyabileceği büyüklükte bir bölümdür. Öğretim üyelerimizin 17’si önde gelen ABD ve Avrupa üniversitelerinden, ikisi de Boğaziçi Üniversitesi’nden doktora derecesini almıştır. Tamamı Amerika ve Avrupa’nın gelişmiş üniversitelerindeki akademik kültürü özümsemiştir.

Kalite anlayışı ve uluslararası ilişkileri Boğaziçi Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü’nü ayrıcalıklı kılmaktadır. Avrupa Üniversiteler Birliği (EUA) kalite değerlendirmesinden 1999’da, ABD merkezli Mühendislik Akreditasyon Kurulu ABET değerlendirmesinden 1998, 2004 ve 2010, 2016 yıllarında geçen, önde gelen Avrupa ve ABD üniversiteleri ile ikili anlaşmaları olan Makina Mühendisliği Bölümü stratejik hedeflerini uzun çalışmalar sonucunda oluşturup bu yönde ilerlemektedir.

Öğrenci-öğretim üyesi yakınlığı çok önemli bir Boğaziçi Üniversitesi ayrıcalığıdır. Makina Mühendisliği, öğrencilerini yetişkin, kişilikleri ve tercihleri olan, bölümün paydaşı bireyler olarak görür ve dikkate alır. Düzenli sınıf toplantıları, danışmanlık kurumu, öğrenci temsilcileri, kulüp faaliyetleri bu yaklaşımın ürünleridir. Dersler tümüyle öğretim üyelerince verilir; asla araştırma görevlilerine bırakılmaz. Seçilmiş bir öğrenci grubu ile beraber yetişen, çok değerli bir öğretim üyesi kadrosunun eğittiği, çağdaş ve keyifli bir ortamın şekillendirdiği Makina Mühendisliği mezununun iş bulma konusunda da ayrıcalığı vardır. Mezunlarımız dilerlerse Boğaziçi Üniversitesi’nde veya dünyanın önde gelen üniversitelerinde (MIT, Stanford, UC Berkeley, Caltech, Princeton, Michigan, Imperial College London, ETH Zurich, Technische Universitat München, Ecole Polytechnique Paris …) yüksek lisans ve doktora çalışmalarına devam edebilmektedir. İş dünyasına atılma yolunu seçenler ise Ford, Siemens, AVL, Hexagon, Toyota, DuPont, Pfizer, Danone, P&G, Mercedes-Benz, Borusan, TÜPRAŞ gibi hem yurtdışındaki hem de yurtiçindeki kuruluşlar tarafından her zaman tercih edilmektedirler.

> http://www.me.boun.edu.tr/res/labs.html

• Sayısal Akışkanlar Dinamiği
  • Sistem Dinamiği ve Kontrol
  • Yenilenebilir Enerji Sistemleri

Endüstri Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, Fizik ve Matematik bölümleri ile çift anadal programı mevcuttur.

YAN DAL PROGRAMLARI

Boğaziçi Üniversitesi’nin Mühendislik ve diğer fakültelerinin bölümlerinden ders alınan yan dal programları mevcuttur.

DEĞİŞİM PROGRAMI

Öğrencilerimiz anlaşmalı olduğumuz yurtdışı üniversitelerde bir dönem değişim programına katılabilmektedir.

ÇİFT DİPLOMA PROGRAMI

Avrupa’nın önde gelen bazı üniversiteleri ile çift diploma programı anlaşmaları yapılmıştır.

Not: Yüksek ortalamalı öğrenciler lisans eğitimlerinin son iki döneminde kredisiz olarak yüksek lisans dersleri alabilir ve takiben başlayacakları Makina Mühendisliği Yüksek Lisans Programını bir yılda bitirebilirler.